Ruimte om te spelen is ruimte om te groeien
07 Mei 2024
Is het jou ook opgevallen? De laatste 6 jaren is er zeer veel geïnvesteerd in speeltuinen in Vilvoorde: groot en klein. Op minstens 8 plaatsen is er gewerkt aan ruimte om te spelen voor de Vilvoordse kinderen.
Op sommige plaatsen beperkte zich dat tot het opfrissen van een bestaande speelplek, denk aan de Wipstraat (Faubourg), of het Milenniumpark in Kassei. Op andere plaatsen is er een volledig nieuwe speeltuin gebouwd, zoals in park Hazeweide (Faubourg) en voor de kerk in Houtem. Er zijn ook nieuwe plekken bijgekomen, kijk naar de beide koppen van de Rooseveltlaan (Centrum), maar kijk ook naar het Wilgenpleintje en natuurlijk Asiat Park, beide in Far West. De schaal en het soort van spelaanleiding varieert ook sterk, en is bewust gevarieerd naar leeftijd en niveau van avontuurlijkheid.
Speeltuinen hebben een grote maatschappelijke meerwaarde, dat is bewezen. Ze stimuleren kinderen om meer buiten te zijn en fysiek actief te zijn. Het is een sociale ontmoetingsplek en leerplek, zowel voor kinderen als voor ouders. Het creëert cohesie in een buurt. Kinderen leren op sociaal-emotioneel vlak, worden cognitief geprikkeld om nieuwe dingen uit te proberen, en leren onafhankelijk te worden van hun ouders.
Vilvoorde is de jongste stad van Vlaanderen, en een inhaalslag op het gebied van speelruimte blijft broodnodig. Structureel komen we nog altijd speelruimte te kort, ook al is er een inhaalslag gemaakt. Elk kind moet veilig kunnen spelen vlak bij huis.
Conclusie? Speelruimte is een essentiële en onderschatte functie van het openbaar domein. Ook na de verkiezingen, ook na 2025 moeten we blijven werken aan meer speelruimte in Vilvoorde.