Nadia op onze zomer picknick

23 Juli 2023

Nadia op onze zomer picknick

Op zondag 11 juni kwamen zo’n 30 mensen afgezakt naar het Hanssenspark om te genieten van een zomerse picknick op het gras. Iedereen bracht eigen hapjes mee en Groen-Vilvoorde voorzag dessert: pannenkoekjes, verse aardbeien, fruitsla, gedroogde vruchten.

We kregen het bezoek van Nadia Nadji, sedert exact één jaar co-voorzitter van Groen-nationaal. Nadia groeide op in Lot en woonde 21 jaar in Vlaams-Brabant. Ze woont vandaag in Molenbeek en heeft gewerkt in het Brussels parlement. 

“Met Groen en Ecolo mee aan de macht in het hoofdstedelijk gewest is de verandering in Brussel zeer zichtbaar. Fietsen zat niet in de Brusselse cultuur en was zelfs gevaarlijk in de hoofdstad. Nu er veel meer fietspaden werden aangelegd, wordt er ook effectief veel meer gefietst in de stad.

Ook op het vlak van het klimaat scoort Brussel erg goed. Terwijl de Vlaamse regering de door Europa verplichte norm verlaagde, legde Brussel de lat voor zichzelf hoger. De stad is nog steeds op koers om deze hogere norm ook te halen.

Uiteraard kent Brussel nog zeer veel uitdagingen. De armoede is een groot probleem.”

“Het nieuwe veelkleurige logo van Groen geeft aan dat Groen voor veel meer staat dan alleen voor milieu en natuur. Klimaat staat uiteraard hoog op onze agenda maar er is ook zeer veel aandacht voor gelijkheid, gezondheid, werk, enzovoort. Al deze thema’s werken op elkaar in en moeten samen aangepakt worden. Zo werken we aan een leefbaar klimaat met de toekomst van onze kinderen voor ogen.”

“De perceptie over Groen zit vandaag niet goed. De tegenvallende peilingen resulteerden in negatieve artikels maar  de kritiek gaat niet over het beleid van onze groene ministers. Een aantal parlementairen stoppen maar dat heeft niets te maken met die peilingen. We worden niet aangevallen op onze ideeën en voorstellen. Die zijn bovendien meer dan ooit nodig.”

“Groen heeft een kiezerspotentieel van 30%. Een zeer groot deel van de bevolking kan zich inbeelden voor Groen te stemmen. Er is dus nog groeimarge. Ons programma is erg relevant. We hebben geleerd om niet meer naar de individuele burger te kijken of met het vingertje te wijzen om de grote switch te maken die nodig is. Er zijn structurele oplossingen nodig en die zijn politiek. Zo is er duidelijk nood aan meer openbaar vervoer. Ik ga straks met het openbaar vervoer naar mijn schoonfamilie in de Kempen. Zeker op een zondag is dat een hele uitdaging. Iedereen is ervan overtuigd dat zonnepanelen en belangrijke bijdrage leveren in de energie-ommekeer. Maar er is financiële steun nodig om ze op ieders dak te kunnen leggen.”

“Voor de lokale verkiezingen in 2024 hebben we nu andere spelregels en dat is voor Groen een uitdaging. Extreem rechts dreigt veel stemmen te halen. De rol van Groen is bij te dragen om hun score zo laag mogelijk te houden. Maar we moeten dat doen zonder hun verhaal over te nemen. Ik zie dit door veel te veel partijen nu wel gebeuren. Anderzijds moeten we de angsten van de mensen ernstig nemen. Zelfs extreem rechts doet dat niet.”

“Volgens recent kiezersonderzoek is Groen nog steeds de eerste partij bij de jongeren. Als er gevraagd wordt naar de rol van kernenergie denken de meeste jongeren daar genuanceerd over of zijn ze tegen.”

“In Vilvoorde mobiliseerden jongeren zich tegen de gascentrale. Voor mij was dat ook een worsteling. Ik behoor niet tot de generatie die opgegroeid is met de grote betogingen tegen kernenergie. Maar nu kan ik ons verhaal wel 100% verdedigen. De voordelen van een flexibele inzetbaarheid van gascentrales zijn belangrijk, zonder dat ik er echt blij van wordt.”

“We moeten ons niet in een hoekje laten drummen. We kunnen trots zijn op onze groene ministers. In een recent rapport kreeg Tinne Van der Straeten de derde plaats. Daar mogen we zeer trots op zijn.”