Daniella Kegels: Enthousiaste trekster van VZW The Hedge

22 November 2019

Daniella Kegels: Enthousiaste trekster van VZW The Hedge

Daniella is 42 jaar, woont in Faubourg. Ze is leerkracht in de lagere school de Knipoog. Vanuit haar job, de vergroening van de speelplaats op haar school en de positieve impact op de kinderen daar ontstond bij haar het idee om The Hedge op te richten.

Onder impuls van Daniella werd op de speelplaats van de Knipoog een groene doolhof van inheemse hagen geplant. Dat was haar eerste project, maar als creatieve duizendpoot zit ze niet stil. Groen Vilvoorde heeft haar geïnterviewd voor hun tweejaarlijske krant.

Wat was het effect van die groene doolhof van hagen?
Daniella: ‘Voordien was er vaak ruzie op de speelplaats van onze school aan de Rooseveltlaan. Toen enkele kinderen eens een egel zagen, werd die met een stok mishandeld. Nu wordt er meer gespeeld. De kinde-ren genieten van het groen en waar-deren de natuur. Ze werden socialer.

​​Ontstond daar het idee voor the hegge (de haag)?
Deze achtergrond heb ik meegenomen om samen met mijn gezin na te denken over de realisatie van onze dromen voor Vilvoorde. We wilden met zoveel mogelijk partners samenwerken. En zo ontstond The Hedge. Dat staat voor Huis, Educa-tief, Duurzaam, Groen en Energie(k). Het werd een vzw en zo is het ook mogelijk om financiering te krijgen.

vertel ons wat meer over jullie dromen.
​Onze eerste droom is een stadsboerderij met kleine dieren waar jongeren via kampen en work-shops de natuur kunnen beleven. Nadat onze dochter in Horteco een eindwerk maakte over 'korte ketens' begonnen we ook te dromen over manieren om lokale voedselprodu-centen en consumenten in contact te brengen met elkaar. We zoeken een ruimte in Vilvoorde om één keer per week een marktje en een afhaalpunt te organiseren. Ook een verkooppunt via een website wordt onderzocht. En dan dromen we ook van het samenbrengen van verschillende milieuverenigingen in één 'Groen huis' in Vilvoorde.

We hadden een voorstel ingediend bij de Stad Vilvoorde en tijdens de zomer zijn we op de Asiat site aan de slag gegaan.
Tijdens het weekend van 2 tot 4 augustus maakten 2.500 bezoekers kennis met een aantal voedselpro-ducenten uit de regio. 500 mensen genoten van een bio-barbecue. 66 kinderen namen deel aan 3 natuurbelevingskampen. Verschillende verenigingen organiseerden samen met The Hedge natuurwandelingen. We hebben ook een langetermijnproject waarvoor we op de steun van de Stad rekenen.

Nog een oproep aan de lezers?
We zoeken dus nog een ruimte voor de boerenmarkt en een afhaalpunt voor voedselmanden.
Wie meer informatie zoekt of wil meewerken kan onze website bezoeken:

www.thehedge.be​