De nieuwe gemeenteraad in volle vaart opgestart
15 Februari 2025
Groen is met één verkozene een van de kleine fracties in de nieuwe gemeenteraad. Het was een drukke start, met uitzonderlijk 2 gemeenteraden in januari. Groen kiest voor constructieve en eerlijke oppositie, dat bleek al in de gemeenteraad van 27 januari. Daar werd een voorstel van amendement unaniem door meerderheid en oppositie goedgekeurd. Ik wacht wel nog steeds op een antwoord op onze kritische vragen die ik op 3 januari stelde over het bestuursakkoord. Wat is de visie van dit stadsbestuur op Klimaat, Gelijke Kansen, Superdiversiteit, Armoede en Mobiliteit?
Op 13 oktober werd ik als enige verkozen voor de gemeenteraad van Vilvoorde. Het was dan ook al heel snel duidelijk dat Groen naar de oppositiebanken werd verwezen. Onze nieuwe burgemeester koos resoluut voor een coalitie met de N-VA, en geen andere partijen. Dat maakt dat er deze legislatuur een vrij nipte meerderheid is van 19 zetels tegenover 16 zetels in de oppositie. Door die verdeling alleen al belooft het een meer dynamische, en hopelijk ook boeiende gemeenteraad te worden de komende zes jaar.
Groen zal constructief en eerlijk oppositie voeren, dat is een belofte. Bij ons geen rancune, geen bruggen verbranden. We kunnen perfect door één deur met de collega’s van de VLD en de CD&V, wij hebben met niemand ruzie. Op 3 januari is er een extra gemeenteraad bijeen geroepen door een deel van de oppositie, Groen heeft dat gesteund. Niet om het bestuursakkoord “weg te stemmen”, van stemmen was voor ons geen sprake, maar wel om te vragen naar de visie, naar waar dit stadsbestuur voor staat.
Op 3 januari heb ik het nieuwe schepencollege geïnterpelleerd over hun visie en houding over de superdiversiteit in onze stad, over waarom Gelijke Kansen geen prioriteit is, over de afslanking van het Klimaatplan, over respect voor het strategisch Mobiliteitsplan dat in 2021 werd goedgekeurd. Want de tekst van het bestuursakkoord draagt een rechtse ondertoon en staat bol van symbooldossiers, van een schepen voor Nederlands, van vlaggen en de Vlaamse feestdag, tot en met het prioritair aanpakken van misbruik van sociale rechten. Mijn vragen zijn vooralsnog niet beantwoord.
De gemeenteraad van 27 januari heeft zeer lang geduurd, tot circa 02.20, dat heeft iedereen in de krant kunnen lezen. Dit vooral door, opnieuw, het ge-filibuster van Vooruit. Groen zit wel in een constructieve modus. En tot mijn vreugde heeft de meerderheid ook constructief gekeken naar het amendement dat ik heb ingediend. Bij de delegatie van bevoegdheden, waar de gemeenteraad de macht om te beslissen doorgeeft aan het schepencollege, heb ik voorgesteld om dit niet te doen voor reorganisaties. Dagdagelijks personeelsbeleid mag zeker worden gevoerd door de Algemeen Directeur in samenspraak met het schepencollege. Maar moesten er ooit, misschien om goede redenen, plannen komen voor een collectieve reorganisatie, dan mag dat niet zonder de gemeenteraad te betrekken. Mijn voorstel is unaniem goedgekeurd door de hele gemeenteraad. Dat is constructieve oppositie, zo kan je dingen bereiken.
Op 24 februari is het weer zover. Ik zal me opnieuw goed voorbereiden. Gelukkig word ik geholpen door een klein groepje vrijwilligers. Als jullie, lezers, onderwerpen willen aanbrengen, aarzel niet om mij te contacteren.
Groene groeten,
Barbara de Bakker
[email protected]