De energiecrisis in Vilvoorde (nieuwjaarskrantje 2023)

09 Januari 2023

Home 1

De energiecrisis in Vilvoorde (nieuwjaarskrantje 2023)

De energiecrisis domineert al maanden de debatten. Huishoudens, bedrijven en lokale besturen worden geconfronteerd met exploderende kosten.

 

Kom daarom zeker naar onze klimaatavond in januari! We gaan in gesprek met experts en politici over lokaal klimaatbeleid

Voor de stad kan de factuur oplopen tot 3 miljoen euro, 1 miljoen meer dan vorig jaar. De Vilvoordse gemeenteraad is daarom in oktober samengekomen om maatregelen te treffen. Zo worden stedelijke gebouwen nog tot 19°C opgewarmd en wordt de duurzaamheids-coaching van de stad versterkt.

Deze crisis vergroot de ongelijkheid en onze huishoudens worden hard getroffen. Nu al zien we de aanvragen bij het OCMW stijgen. Onze fractie vroeg in september of iedereen die recht heeft op een sociaal tarief, dit recht ook gebruikt. Toch zal besparen de belangrijkste maatregel zijn. Om de inwoners te gidsen wordt het energiepunt van de stad uitgebreid. Zij steunen je bij renovaties en verwijzen je door naar het sociaal huis. Ook handelszaken kunnen beroep doen op deze dienst. De politiek grijpt nu in om de landing te verzachten. Maar op termijn moeten we nadenken over structurele oplossingen: energie besparen, woningrenovatie en investeren in hernieuwbare energie. Daar moeten we op inzetten. Kom daarom zeker naar onze klimaatavond in januari! Een moment waar we in gesprek gaan met experts en politici over lokaal klimaatbeleid.

 —Aimen Horch: Gemeenteraadslid