Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Groen Vilvoorde
Ik ben Barbara. Ik woon ondertussen al 15 jaar in Vilvoorde, en werk sinds 6 jaar nu aan een mooier, verkeersveiliger en groener Vilvoorde.
Groen neemt ondertussen al meer dan 20 jaar deel aan het bestuur, en dat merk je. Beetje bij beetje worden onze doelstellingen verwezenlijkt. We slagen erin om te wegen op het beleid, we boksen zelfs boven ons gewicht. Want vandaag hebben we slechts drie zetels in de gemeenteraad. Toch halen we projecten binnen, en realiseren we een groot deel van het kiesprogramma. We zijn ervan overtuigd dat we nodig zijn om deze stad goed en vooral toekomstgericht te besturen. Wij kijken verder dan één legislatuur.
Als ik kijk naar ons programma van 2018 dan ben ik fier op wat we bereikt hebben; veel van onze doelstelling zijn of behaald, of zijn goed op weg om uitgevoerd te worden. Ik pik er hier enkele uit:
- De Agenda 2030 en de 17 SDG’s werden meegenomen in elk hoofdstuk van het MJP 2020-2025. We meten dit nu ook, dus we weten veel beter waar we staan en waar de uitdagingen nog liggen.
- Er ligt een Masterplan Begraafplaatsen klaar. Daarbij worden onze kerkhoven omgevormd tot echte parken, groene oases van rust, met een ecologisch groenbeheer en aandacht voor biodiversiteit. De verwachting is dat we in 2025 starten met een eerste uitvoering, nl de Begraafplaats Centrum. Er wordt onderzocht of een kleine natuurbegraafplaats haalbaar is. Hier is draagvlak voor. Dit is voorlopig een plan op papier, maar wel een belangrijk beleidsdocument.
- De grotere bouwprojecten moeten een traject doorlopen dat gebaseerd is op duurzaamheid en leefbare buurten. Dit gaat over groen, maar over veel meer: water, energietechnieken, sociale verbinding, en een meerwaarde voor de buurt brengen. Voorbeelden zijn: Groenloo in zijn finale versie, de Groene Boomgaard, Plan B…
- In nauwe samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij en het Regionaal Landschap Brabantse Kouters hebben we de natuur in Vilvoorde verder kunnen versterken. Er zijn projecten die inzetten op het beschermen van ons wild (reeën, vleermuizen, muizen…), er komt een ecoduct, natte natuur wordt na een eeuw van verharding hersteld tot poelen en drassig gebied, en we gaan verder met het bebossen van de stadsrand zodra er gronden vrijkomen. Ik kom op 20 ha nieuw groen en een slordige 47.300 nieuwe bomen in Vilvoorde. Daarmee hebben we de LEKP doelstelling van 1 boom extra per inwoner tegen 2030 nu al gehaald.
- We hebben nieuwe initiatieven opgestart die inzetten op het breed toegankelijk maken van de fiets. Er is een fietsbieb opgestart. Een uitbreiding van deelfietssystemen staat op de planning. Er worden fietslessen gegeven op lagere scholen en aan volwassenen. Er zijn dode-hoekopleidingen op scholen.
- De nieuwe verordening mobiliteit zet in op minder autoparkeerplaatsen op OD, op een maximum aantal parkeerplaatsen (om de modal shift te bevorderen), en, bovenal, introduceert het belang van kwalitatieve fietsenstallingen bij nieuwbouw en grote renovaties.
- Er is hard gewerkt aan verkeersveiligheid met ondertussen 35 uitgevoerde ingrepen op de teller, vooral op schoolroutes: van verhoogde kruispunten en fietspaden tot fietssuggestiestroken en rijbaankussens. De handhaving blijft de achilleshiel van het beleid.
Uiteraard is het werk nog niet af. Er liggen nog veel uitdagingen in deze boeiende maar uitdagende stad. Van betaalbaar wonen, tot groen dichtbij, tot verkeersveiligheid en speelruimte, van onderwijs tot armoede.
Aan de basis ben ik Master in de Taal- en Letterkunde, maar mijn ervaring komt vooral van meer dan 20 jaar in de privé-sector te werken, vooral als projectleider rond verandering, en in Human Resources. Met mijn partner Ilja hebben we twee kinderen, we wonen in ons fijn huisje in de Far West.